Moje życie we Francji

Bardzo trudno było mi się skupić, na każdej stronie było co najmniej jedno danie (nazwy francuskie).
Jak dla mnie trudno się czytało, bo ciągle myślałam o czymś innym, albo byłam głodna!! Czasami gubiłam się w akcji, ale ogólnie uważam że niezwykle udane miała życie. Pasja, która nadawała blask jej życiu.

Julia Child kiedy w 1948 r. przyjechała z mężem do Francji, nie znała ani języka ani sztuki gotowania. Zaczęła studiować w La Cordon Bleu (obecnie najlepszej i najbardziej prestiżowej szkole kulinarnej we Francji).
Występowała w programie telewizyjnym o gotowaniu oraz napisała książki kucharskie razem z Simone.
Zawsze podkreślała, że niezbędnym składnikiem każdego udanego przepisu jest pasja.




Dawno temu oglądałam film "Julie&Julia" i dlatego skojarzyłam to nazwisko. Normalnie nie wiem czy tak łapczywie bym ją wypożyczyła. Ostatnio za często pojawia się Paryż, motyw Francji w książkach które czytam. Jak by powiedziała moja koleżanka, przypadek? Nie sądzę.




Hm... nie wiem czy na 100% jest warta przeczytania, ale powiem jedno, jeśli ktoś chociaż raz słyszał o J.Child powinnien spróbować ją przeczytać. Zachęcam też do obejrzenia filmu, który oparto na faktach.
Julie Powell prowadziła bloga (365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen), na którym dodawała sprawdzone przez siebie przepisy Juli Child. Dzięki popularności jej bloga, wydawnictwo zaproponowało wydanie książki. Na podstawie książek obu Juli  powstał film "Julie&Julia".
Pozdrawiam, iiz755

Komentarze

Popularne posty