Pancake

2 szklanki mąki

2 szklanki mleka(niepełne)

2 jajka

80 g roztopionego masła( najlepiej Kasia)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki cukru

*Najlepiej robić podwójną porcję.








1.W misce miesza mąkę, jajka, proszek do pieczenia, mleko, masło i cukier. Masło najlepiej nie za gorące, odczekać chwilę po roztopieniu.

2.Na suchą patelnię (albo LEKKO posmarowaną tłuszczem) wlewam niewielką porcję ciasta. Smażę na średnim ogniu. 

Jak już pojawią się bąbelki i wierzch się zetnie to można przerzucić na druga stronę. Raz robiłam z tłuszczem i szczerze nie polecam, bo naleśniki nie wychodzą dobre, lepiej bez tłuszczu.

Nie jest to trudny przepis, ale kiedy już smażę na patelni to za każdym razem pierwszy naleśnik jest nieudany. Najlepiej poczekajcie chwilkę aż patelnia się rozgrzeje, wtedy naleśniki szybciej się smażą i są brązowe.
Jeszcze jedna rada, polecam robić od razu podwójną ilość, gdyż jest o wiele więcej naleśników i można ze spokojem się najeść. :D
Smacznego iiz755

Komentarze

Popularne posty